fredag 7 mars 2014

Säsongen över på 48h?


Ikväll kan ett par av förhandsfavoriterna att gå till kvalserien mot HockeyAllsvenskan gjort sitt för säsongen. Jag tänker närmast på Sundsvall och kanske till viss del Visby/Roma och Nyköping.

Det är en tuff verklighet att ligga på gränsen till den absoluta elithockeyn. Om man nu får dra Vasaloppssnöret där, mellan Ettan och HockeyAllsvenskan. Att under hela året arbeta under radarn, försöka uppbringa en budget och organisation som är så effektiv och stor som möjligt i förhållande till vad sparbössan medger. Spela sig igenom både en och ibland två serier som mest handlar om en transport, en ökenvandring, och så sedan från Play off och framåt leverera.

För de som går direkt in i PO3 kan det så handla om 48 timmar lite drygt. Ska det bli fisk eller fågel? Ska säsongen bli fiasko eller succé?

Nog för att det är en stor skillnad mellan HockeyAllsvenskan och SHL. Det är mer pengar, mer mediabevakning, större arenor, bättre hockey(?) och lite finare i kanten. En kebab med extra allt. Skillnaden mellan Ettan och HA är däremot en ocean i den bemärkelsen att det förutom den goa lokalreportern knappt finns någon mediebevakning. I en uterink nära dig.

Skillnaden i ettan på deltagande klubbar är så enormt stor här att de som har lite muskler och ambition helt enkelt kan ställa ut skridskorna under merparten av säsongen. Eller varför inte göra som Nyköping och Sundsvall- ligga på hyfsad sparlåga i spelarmaterial under säsong, för att sedan brassa på med ett gäng spetsar för att fixa Play off och kanske kvalserien.

Det är hedervärt och det är en balansgång på en skörare och slakare lina för varje år som går. Att ligga i gränszonen, i toppen av ettan men ändå inte riktigt nå fram, tär hårt på ekonomin. Känslan är också att skillnaden blir större och större mellan HA och Ettan för varje säsong.    


Så.. hur går det så i år?

Piteå kan redan ikväll tanka bussen för långväga kvalseriematcher tror jag. I övrigt lite tajtare. Vita Hästen borde också kunna ta steget ikväll redan. Det ryktas om 3500+ på läktaren, och då blir nog hästarna svårstoppade. Sundsvall-KRIF känns hugget som stucket. Med tanke på förra årets debacle för Sundsvall tror jag nog att KRIF tar sig vidare redan i afton faktiskt. Likadant i Nyköping; Tingsryd vidare och väl där kommer de bli jobbiga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar