tisdag 11 mars 2014

SHL är 55 omgångar med fokus käka korv i pausen


Två dagar kvar nu till kvalserietåget ska lämna perrongen och bloggen ska börja matchvärmningen inom kort, no worries. Vi ska bara titta lite på parodin som just nu äger rum lite högre upp i seriesystemet först.

Jag tvivlar inte ett dugg på det. SHL känner flåset. Underifrån och från öst. Att man försöker optimera sin liga i ett försök att möta Hotet från öst, KHL, tycker jag är bra och behövligt. Det är snarare sättet man gör det på som bara har blivit fel.

SHL fick en ny finish för ett tag sedan. Nytt namn och lite tuffare bilder på spelare i lagfoton. Tydligt också: ekonomin har en helt annan tyngd jämfört med tidigare. Visst, dagens hockey är mycket ekonomi oavsett liga. Men jargongen har varit en helt annan den här säsongen med stängda ligor och wild cards. Ni känner till allt det där.

Till råga på allt ska det gå fort. Allt ska hända nu. SHL är mitt under brinnande säsong inne och kladdar på vilka regler som gäller för den här säsongen för kvalserien, och det får ju naturligtvis konsekvenser även för kvalserien mellan division 1 och HA.

Trots all kritik som man fick för ett par månader sen så kan man inte släppa det här med att man i princip vill peka på vilka lag som ska gå upp. Förutsättningarna är inte bestämda och man har nyligen meddelat att det till och med kan bli ändringar efter kvalserien är spelad.

Jag kan aldrig tänka mig att man rör dem som slutar topp två i KS, de går upp i SHL oavsett. Snarare kan jag tänka mig att beroende på vilka som slutar 3-4 vill man hålla dörren öppen. Jag undrar om de skulle våga fråga nån klubb som kommer 5-6 om de vill gå upp, oavsett vilken. Det skulle bli ett jävla liv. Jag tror och hoppas inte det för kvalseriens fortlevnads skull.

Det här är för mig att skjuta mitt i idrottens essens; att tävla på lika villkor och veta om förutsättningarna.
Vad spelar det för roll vad som händer på isen undrar man? Det blir pyspunka av alltihop om fansen börjar tvivla på produkten. Att det inte ska avgöras på isen utan vid ett skrivbord.

Man undrar vad det är för typ av liga de vill ha egentligen, kanske lika bra att lägga ner allting och bara titta på kontona för respektive klubb.
- Jaha, Färjestad och Luleå, ni har ju jättemycket pengar på bankboken. Bra jobbar med affärerna! Ni får bestämma lite mer här i SHL och så kan ni ju få göra upp lite på isen vem som ska ha den där bucklan också.

Jaja, vi lägger undan stora motorsågen nu. Allt är inte skit. Att expandera SHL är helt rätt. Första året till 14 lag, nästa till 16. Sedan kan det räcka för nu. För att även förnöja pamparna som vill se en mer stängd liga tycker jag också att det finns enkla medel att hitta en bra medelväg. Behåll systemet som det är. Om två lag kvalar varje år från SHL är det procentuellt en mindre risk för lagen att åka ur om det är exvis 16 lag jämfört med 12.

Sedan. Rör för allt i fridens namn inte kvalserien mellan HA och SHL. Det är en succé och jag vågar säga den mest intressanta ligan i hela Idrottssverige. Däri har ni hockeyns väsen. Det är på blodigt allvar och det gäller något, ända ner till varje tekning.

Mellanakten man håller på med nu, Play in och Play off-serie och allt vad det heter känns bara trött. Lägg ner det och lägg större fokus på serien istället. SHL som det är nu är 55 omgångar med fokus käka korv och tjöta med polaren i pausen och sedan börjar det gälla något.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar