torsdag 27 mars 2014

Vad hände i periodpausen, Löven?

Ibland brukar man tala om att en match kan ha två olika ansikten, eller att ett lag kommer ut som "ett annat lag" efter en periodpaus. Det här var en sån match, tyvärr.

Jag är beredd på att lägga till ett- Vad var det som hände?- precis som efter Hästen-matchen.

Första perioden började så bra. Bra tryck och Löven dominerade. Inga funderingar. den ena linan briljerade över den andra. Palmebjörk var vaken. Sandström hade några körningar mot mål. Det såg helt enkelt stabilt ut. Piteå verkade också överens med Löven om att det var en ok matchbild, för man vågade sig inte särskilt mycket framåt. Löven levererade i PP, men tyvärr inte annars. Måltorka.

Om första var bra tryck från Löven var andra perioden en fullständig överkörning. Tyvärr får Piteå en (!) het målchans och utnyttjar den. Piteå försvarade sig effektivt ska sägas, men så många heta målchanser som sumpades borde vara omöjligt. Nu lyckades till slut #41 Lundberg trycka in en puck, men det skulle ha varit 3-4 till.

Det blir periodpaus. Och jag undrar vad som hände där i pausen egentligen. Någon bjuder på kafferep och mysstund kanske. Eller snackas det "spela av matchen-tänk hemåt"? Eller är det den ofrivilliga extra pausen då isen ska frysa som får spelarna att tänka på att man leder?

Jag skiter i vilket. Det får inte se ut som det gör i tredje. För det lag som kommer ut till tredje är ett annat lag. Man såg det direkt efter pucksläpp. Under 40 minuter har man jobbat stenhårt i varje byte, checkat högt och hållit i spelet och kört. Nu förlorar man första tek och ställer upp defensivt. Man tappar initiativet och det kändes direkt som att man kommer att tappa matchen.

Piteå som under 40 minuter verkligen inte hade haft mycket mer än det friläge man gjorde mål på får äta sig in i matchen. Ta över spelet. Och jag väntade bara på den där kompensationsutvisningen. Den kom. Kim åker på årets löjligaste hooking. Det kunde lika gärna kategoriserats "2 min compensation", så löjlig var den.

Spelar ingen roll. Löven som precis innan har haft två PP där man var så otroligt stillastående och långsamma att Piteå utan problem kunde plocka pucken blev nu direkt tillbakatryckta i BP. Jag väntade på att det skulle ringa, och självklart, #26 Edström. Ödets ironi? Ett bra avslut var det iaf.

Senast här, efter en hel halv period av tappat spel förväntade jag mig att Öhman skulle VAKNA, ta en time out, säga två ord till spelarna- bara kör! Men nej, det händer inget på bänken. Piteå forcerar in 3-2 inför ett Löven som är på läktaren och köper korv.

Att Löven igen skulle vakna efter time out signerad Hämäläinen, och kvittera, såg jag inte komma.. Det var väldigt starkt, men där och då kunde Löven egentligen tackat för match, för man har märkligt svårt att vinna i OT eller på straffar.

***

Trojas tränare Thompson uttryckte det bra efter Troja-Piteå:

"We're too scared to play right now, we have to set that aside. We're unrecognisable right now because your brain is telling you that you are scared to play. If that's the case we're never going to perform."

För Lövens del handlar det om att de inte kan leda. Man slutar spela. Jag antar i ett försök att spela på ledning. Men om det inte är Öhman som har sett det tidigare eller att det helt enkelt bara låser sig för spelarna vet jag inte; Löven kan inte spela på ledning just nu. Det borde egentligen bli världens enklaste game plan: Bara kör!

Jag ser hellre att Löven faller på eget grepp i form av en kontring på offensivt spel än att man står och tittar på när motståndaren bara tar över showen.

Mina frågetecken innan match?

Energi och köra? Två första perioderna -> Fetcheck! sedan under all kritik
PP? Första PP bra, sedan riktigt uselt
Raycroft? 85% är inte en ok siffra, men det var inte Raycrofts fel att matchen tappades, han var ok.